Menas, een veelzijdig domein.
een groen domein van 15 hectare groot, eigendom van de Broeders van Liefde
een gastenverblijf met 48 individuele en zes 2-persoonskamers, grote en kleine lokalen, een kapel en stille ruimte,…
een accommodatie op de prachtige grens tussen West- en Oost-Vlaanderen
Wandelexpeditie
Expeditie Bulskampveld bestaat uit 5 expedities of avontuurlijke wandellusjes in de prachtige bossen van het Landschapspark Bulskampveld. De Expedities dagen klein en groot, jong en oud uit om het stoerste uit zichzelf te halen. Denk aan speelnatuur, hindernissenparcours, klimmen en klauteren, beestige spelletjes en opdrachten, zintuiglijke raadsels, en zo veel meer!
Test tijdens Expeditie Menas uit of je wel goed in balans bent. Maak het even stil en zoek uit welke boom bij jou past. Wat voel je met je blote voeten? Trek een gekke bek in de waterspiegel! Ga samen op pad om deze bijzondere Expeditie te beleven!
De Stier is het beeldmerk en de rondreizende mascotte van het Landschapspark. Hij neemt je mee op ontdekking en brengt ouders en kinderen naar de beleving en het avontuur in het gebied. Bulskampveld of het historische ‘Bulnas Campa’ betekent ‘veld van de stieren’.
Troostplek + wandeling
Naar aanleiding van het uitbreken van de Coronapandemie in 2020, nam Ferm het initiatief om ‘troostplekken’ in te richten: “Troost is meer dan ooit belangrijk, maar troost krijgen en troostgeven is zo anders dan voorheen. Met PlantTroost wil Ferm iedereen de kans geven om samen troost te vinden en te bieden. In deze bijzondere periode, met afstandsregels en beperkingen op de bewegingsvrijheid, moeten we heel wat missen: familie en vrienden, hobby's, gezellig samenzijn, een knuffel… We moeten een verlies verwerken of afscheid nemen van een geliefde persoon. Troost is meer dan ooit belangrijk, maar troost krijgen en troost geven is zo anders dan voorheen. Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht en bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Veel mensen hebben het bijzonder moeilijk om met deze situatie om te gaan. Ferm wil dit niet zomaar laten gebeuren.”
We zijn blij dat we op ons domein ook een troostplek + bijhorende wandeling kunnen aanbieden. Elk voorjaar kijken we uit naar de krokussen en paaslelies die de plek meer kleur geven.
Meer info: www.samenferm.be/netwerk/planttroost
Inspiratieroute
In aansluiting bij het inspiratiebeleid van de groep Broeders van Liefde in België werd in 2019 op het domein Menas een inspiratieroute ontwikkeld. Bedoeling hiervan was om prikkels aan te bieden tot verstillen, verdiepen en verbinden. Vijf borden met woord en beeld langsheen het pad houden een spiegel voor. Ze nodigen uit om even op adem te komen, stilte vallen bij wat ons beweegt en passioneert, bewust te worden van eigenbezieling en hierover met onszelf of met tochtgenoten in gesprek te gaan. De combinatie van wandelen, reflecteren en dialogeren op het ritme van de dreven van dit domein levert een unieke ervaring op. Maar de vijf spiegels kunnen ook op andere momenten en plaatsen zinvol ingezet worden. Een brochure is voorzien aan ons onthaal.
Historiek
Een eigentijdsschouwtoneel met een rijke geschiedenis, dat is Menas. Op campus Menas is het verleden dan ook tastbaar aanwezig. De vijver en het kasteel getuigen van de tijd toen landheren nog vorstelijk leefden. Het huidige gastenverblijf bewaart de mooiste herinneringen aan de noviciaatsjaren van menig Broeder van Liefde. De kapel en haar unieke glasramen verwijzen naar de bezieling van zovele mensen die hier geleefd, gewerkt, geploeterd, gelachen, gegierd, gehuild, getroost hebben. De talrijke, uitheemse bomen en planten die hier fier bloeien, zijn blijvende getuige van de inzet en dienstbaarheid van het merendeel van onze buitenlandse broeders. Een ‘beknopte’ historiek van deze site is dan ook onontbeerlijk om de schat, de parel die Menas is werkelijk te kunnen waarderen. Dat het hier gaat over een parel met vele lagen blijkt uit de verschillende namen die Menas doorheen de eeuwen heeft gedragen; Jezuïetengoed, Blekkervijver, Mastensgoed, Sint-Stanislas en vandaag: Menas!
Meer over de historiek